Nasze czytanie

Projekt Nasze Czytanie powstał z inicjatywy założycieli Fundacji Słowo i Kropka, którego celem jest popularyzowanie czytelnictwa. Fundacja posiada własne studio nagrań, w którym tworzy różnego rodzaju audiobooki – lektur szkolnych, bajek, legend, słuchowisk, audycje literatury pięknej. Wszystkie nagrania bezpłatnie udostępniamy na kanale Nasze Czytanie na YT, który 24 marca 2020 roku obchodził swoje 3. urodziny.

W dzisiejszych czasach często nie mamy czasu na czytanie książek, a strony od góry do dołu zapełnione drobnym drukiem nie są atrakcyjne – w szczególności dla młodzieży. Zdajemy sobie sprawę, że każdy z nas ma swoje preferencje nabywania wiedzy i wiele osób lepiej przyswaja informację w formie audio. Uważamy, że każdy powinien mieć dostęp do takich materiałów, które przydadzą mu się najbardziej. Stawiamy też tezę, że jest to wynikiem braku edukacji, jak ciekawie czytać, aby zainteresować odbiorców oraz siebie.

Dlatego tworzymy pełne nagrania, które bezpłatnie udostępniamy na kanale Nasze Czytanie na You Tube.

Ponadto na stronie projektu Nasze Czytanie można za darmo pobrać wszystkie nagrania w formacie mp3. W sieci istnieje wiele tego typu audycji, lecz spora część jest kiepskiej jakości – zarówno pod względem technicznym jak i prowadzeniu słowa czytanego przez lektora. W naszym zespole za koordynację merytoryczną projektu, czyli nagrywanie, jakość treści i nagrań, lektorkę oraz montaż odpowiada Paweł Wódczyński, który również sam nagrywa, będąc lektorem i aktorem z dużym doświadczeniem. Ponadto do swojego studia zapraszamy znane i mniej znane osoby ze świata kultury, polityki czy sztuki, które non profit nagrywają audiobooki bajek, lektur szkolnych lub legend. Wybierane przez nas dzieła to treści wolne od praw autorskich, ponieważ koszty opłacenia licencji są zbyt wysokie, by pokryć je z naszych funduszy.

Nagraliśmy dotąd około:

– 134 rozdziały, części składające się na 28 lektur szkolnych;

– 120 bajek;

– 30 legend, podań i baśni z Wielkopolski;

– 12 bajek z różnych stron świata w języku ukraińskim, duńskim, śląskim;

– 2 bajki nagrane w samolocie przez pilotów F- 16 z 31. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Krzesinach.

Jesteśmy autorami łącznie około 325 udostępnionych nagrań na kanale, których liczba z dnia na dzień ciągle rośnie.

Od września 2019 r. realizujemy projekt Nasze Czytanie – Lektury Szkolne. Dlaczego zdecydowaliśmy się na nagrywanie lektur szkolnych?

W dzisiejszych czasach pełnych bodźców, w dobie cyfryzacji, popularności nagrań audiowizualnych, pędzie życia oraz przeniesieniu całej uwagi młodzieży szkolnej do Internetu oraz social mediów, nagrywanie audiobooków jest świetnym rozwiązaniem.

Tworzymy pełne nagrania lektur szkolnych, które bezpłatnie udostępniamy na naszym kanale Naszeczytanie.pl na You Tube. Zdajemy sobie sprawę, iż w sieci istnieje wiele nagrań. Niemniej jednak staramy się wyróżniać dobrą jakością nagrań pod względem technicznym, sposobie prowadzenia narracji przez lektora czy lektorkę, dostępnością nagrań w jednym miejscu (nasz kanał na YT zajmuje się tylko audiobookami) oraz bezpłatnym dostępem. Dzięki naszym nagraniom młodzież będzie sięgała i poznawała pełne wersje dzieł z kanonu lektur, a nie z obowiązku zaspokajała swoją wiedzę za pomocą streszczeń, które okrojone pomijają ważne zagadnienia danej historii.

W styczniu 2020 roku zorganizowaliśmy bezprecedensowe wydarzenie – zaprosiliśmy wszystkich zainteresowanych do zdalnego nagrania lektury szkolnej pt. “Doktor Dolittle i jego zwierzęta” Hugh Loftinga. Wybrane osoby nagrały jeden lub dwa rozdziały i wysłały je do nas. Następnie my po ich zmontowaniu udostępniliśmy kompletną playlistę na kanale You Tube. Zgłosiło się ponad 30 osób, z których wybraliśmy 13, w tym lektora Tomasza Knapika i Joannę Kołaczkowską z Kabaretu Hrabi!

Zachęceni styczniowym sukcesem w marcu 2020 roku powtórzyliśmy swoją akcję zdalnego nagrywania audiobooka. Tym razem na warsztat trafiły nie dwie, a trzy lektury szkolne – “Ania z Zielonego Wzgórza Lucy Maud Montgomery, “Przygody Tomka Sawyera Marka Twaina i „Lalka Bolesława Prusa. Ilość zgłoszeń przerosła nasze najśmielsze oczekiwania, skrzynka mailowa nie wyrabiała z przyjmowaniem wiadomości. Zgłosiło się ponad 100 osób, w tym bardzo dużo zawodowych lektorek i lektorów oraz bardzo zdolnych amatorów. Warto przypomnieć, że akcja ma charakter non profit, a zgłoszenia przyszły od takich osób jak Tomasz Knapik, Anita Maroszek, Janusz Zadura, Joanna Kołaczkowska i Dariusz „Kamol” Kamys (Kabaret Hrabi), Jakub Urlich, Konrad Makowski, Wojciech Masacz, Andrzej Pinkowski czy Małgorzata Kościelniak i wielu innych zawodowców, których głosy znamy z telewizji, radia czy audiobooków.

Lektorzy „Ania z Zielonego Wzgórza”
Lektorzy „Przygody Tomka Sawyera”

Uważamy, iż taki sposób nagrywania audiobooków to jednocześnie dobra zabawa dla nas i naszych gości, ale również niepowtarzalna wartość artystyczna. Nagrania powstają bardzo szybko, a różnorodność narracji i interpretacji tekstu oraz oczekiwanie na konkretny głos, angażują słuchaczy niemal nieprzerwanie. Nasz projekt pozwala na unikatowy collage lektorski, gdzie zawodowcy i zdolni amatorzy mogą wspólnie tworzyć coś wyjątkowego. Wierzymy, że taka forma popularyzacji literatury trafi do wielu z Was!.

Nie jest dla nas ważne czy nagrywamy dawno zapomnianą legendę, lekturę szkolną czy rymowankę. Do każdego projektu wkładamy całe serce i wszystkie emocje, które zawieramy w naszych głosach. Naszym celem jest dostarczanie mądrej rozrywki, relaksu, profesjonalizmu w nagraniach oraz aspektu edukacyjnego.

Marzymy o tym, żeby rozszerzać naszą działalność, zdobyć fundusze dzięki którym będziemy zdolni opłacić licencję praw autorskich i poszerzać naszą bibliotekę audio. Mamy nadzieję, że uda nam się zachęcać coraz większe liczby osób do współpracy i trafiać do jeszcze większego grona odbiorców. Zapraszamy, więc do naszego małego świata, w którym tworzymy całe wszechświaty jedynie za pomocą naszych głosów!